Khasiat & Kelebihan Barli
Assalamualaikum....
Salam hujung minggu semua. Apa plan korang untuk hari ni? Cuti sekolah pun dah nak abis dah ni. Sibuk mengemas barangan keperluan sekolah anak-anak ke? Ke masih ada yang berseronok bercuti dengan keluarga? Hehehe
Harini saya nak citer pasal barli la sket. Ntah macam mana teringat nak tanya Mr Google pasal barli ni, pastu terjumpa info-info yang menarik. Apa salahnya saya kongsi dengan korang pulakkan =)
Barli ni memang salah satu minuman kegemaran saya. Tak kira la sejuk atau panas. Semua saya layan je. Malah bubur barli pun memang sangat sedap =)
Ia mempunyai banyak khasiat bukan setakat untuk di buat minuman tetapi juga untuk kesihatan badan. Kebiasaannya, air barli digunakan untuk mengubati panas badan. Jadi, mari sama-sama kita ketahui apakah khasiat lain yang tidak kita ketahui.
Barli mempunyai khasiat yang tinggi kerana mengandungi sumber yang mengandungi Molibdenum, Mangan, serat pemakanan, dan Selenium. Barli juga merupakan sumber yang baik tembaga, Vitamin B1, Kromium, Fosforus, Magnesium dan Niasin.
Khasiat dan Kelebihan Buah Barli
- Dapat membantu merendahkan kolestrol
Asid hempedu adalah sebatian digunakan untuk mencerna lemak yang dihasilkan oleh hati daripada kolesterol. Apabila dikeluarkan bersama-sama dengan serat barli itu, hati mesti mengeluarkan asid hempedu baru dan menggunakan lebih banyak kolesterol, dengan itu mengurangkan jumlah kolesterol dalam darah. Serat larut juga boleh mengurangkan jumlah kolesterol dihasilkan oleh hati.
Makan hidangan bijirin penuh, seperti barli, sekurang-kurangnya 6 kali setiap minggu adalah dicadangkan terutama bagi wanita menopaus dengan kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi atau tanda-tanda penyakit kardiovaskular. - Mambantu mengelakkan darah membeku
Buah barli mempunyai kandungan niacin yang membantu untuk mencegah radikal-radikal bebas daripada mengoksidakan LDL (low density lipoprotein).
LDL akan menjadi berbahaya apabila terjadi pengoksidaan pada dinding-dinding pada salur darah. Selain itu, barli membantu untuk mengurangkan pembentukan darah beku (blood clot). - Membantu mencegah batu karang
Barli yang kaya dengan serat tidak larut membantu untuk mempercepatkan masa transit usus (iaitu berapa lama makanan bergerak dalam usus). Selain itu, ia membantu mengurangkan rembesan asid hempedu (jika berlebihan akan menyebabkan pembentukan batu hempedu) dan meningkatkan sensiviti insulin dan merendahkan trigliserida (lemak darah). - Mengurangkan Reumatoid Artritis (RA)
Dalam barli terdapat mineral iaitu tembaga bagi mengurangkan gejala-gejala Reumatoid Artritis. Tembaga ini penting dalam enzim oksidatif utama yang dipanggil superoxide dismutase. Selain itu, tembaga juga terlibat dalam aktiviti lysyl oxidase iaitu salah satu enzim yang terlibat dalam pembentukan kolagen.
xoxo,
Najah Salwa
019.676.8776
Comments
Post a Comment