Kari Ayam Hijau Thai

Assalamualaikum....

Menu apa untuk berbuka semalam? Saya ni entah macam mana tetiba rasa nak makan "Thai Green Chicken Curry" katanya hahaha so apa lagi, terus jela tanya Mr Google kan. Nak tanya orang Thai tak kenal la plak huhu jadi resepi ni adalah hasil peng"Google"lan saya... =)

Alhamdulillah memang sangat sedap dan semua berpuas hati. Jemput la cuba ye!


Bahan - bahannya:

1 ekor ayam dipotong (Saya guna 4 bahagian peha yang besar tu)
1 biji kelapa (Asingkan santan pekat & santan cair)
1 sudu besar gula merah
3 sudu besar sos ikan
1 sudu besar jus limau nipis
4 biji Terung (Saiz kecil)
Kacang panjang
4 helai daun limau purut
2 tangkai daun selasih (Saya guna daun salam)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk dikisar:

3 batang serai
20 biji cili padi hijau
3 biji cili besar hijau
1 sudu kecil belacan
1 inci lengkuas
2 cm halia
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar 
1/2 sudu kecil  seruk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 pokok daun ketumbar 
2 helai daun limau purut
2 cm kunyit hidup

Cara - caranya:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi 
  2. Masukkan santan cair dan kacau seketika 
  3. Masukkan ayam dan kemudian masukkan pati santan 
  4. Apabila kuah sudah menggelegak, masukkan terung, kacang panjang, garam, gula merah, daun salam, daun limau purut, sos ikan dan jus limau 
  5. Masak selama 10 minit lagi dan kemudian bolehlah diangkat

Haaaa mudah je kan?? Bahan-bahan pun tak susah. Semua ada je dijual di kedai runcit dan pasar berdekatan anda hehehe

Selamat mencuba! Jangan lupa kongsi hasilnya nanti ye =)

xoxo,

Najah Salwa Ismail

Comments

Popular posts from this blog

[Review] Skincare by Skindom

Ciri-ciri, Bentuk Dan Warna Najis Yang Ideal

Gulai Siam Ayam & Rebung