Mee Cendawan Ala Sizzling Noodles
Semalam bawak budak-budak ni gi tengok Rio 2 hehehe citer nak abis dah baru nak bawakkan? Hahaha bukan takmo bawak awal-awal tapi nanti diorang ni lasak...so kang lawan menjerit dalam movie tu jenuh kena marah ngan orang lain haha so kalau dah last-last ni takde lah ramai orang sangat kan..Alhamdulillah budak-budak pun sangat well behave. Nasib ada adik Nawar nak teman, kalau I sorang memang tak la kan hehe...thank you adik =)
Lepas dah tengok movie kitorang singgah AEON BIG jap sebab nak beli toiletries kiddos. Masa pusing-pusing kat dalam AEON tu ternampak cendawan kering so terus teringat post Mahera kat Facebook pasal mee cendawan dia, siap bagi resepi lagi tu...apa lagi, saya pun laju jela nak buat dah bahan-bahan sme ada depan mata hehe
Cara & bahan-bahan untuk mee cendawan ni senang & simple je so lets check it out...
Bahan-bahan:
5 ulas bawang putih
2 biji bawang Holland
3 tangkai cili kering
Ayam
Cendawan kering
Lada hitam
Kiub pati ayam
Kicap pekat
Tepung jagung
Garam
Mee (Mee kuning / Mee sanggul / Yee mee)
Cara-cara:
![]() |
Haaaa ni lah mee sanggul yang tengah beremdam =) |
![]() |
Bawang putih tu ketuk-ketuk gitu je. Bawa |
Potong cendawan kering. Cendawan ni memang keras tau, cam kayu haha so better rendam dulu dalam air panas & bila dah lembut baru potong. Pastu air rendaman tu jangan buang, gunakan untuk masak sebab dalam air rendaman tu ada banyak flavour cendawan. Saya semalam tak rendam, gagah potong gak keras-keras tu pastu renihkan dalam periuk skali dengan ayam sme.
![]() |
Tu la hasil memotong cendawan yang keras kejung..dah ngalahkan kedai kayu dah dok ketuk-ketuk kat dapur haha |
Panaskan minyak dan tumis bawang. Saya campak je dua-dua bawang tu sekaligus, nak cepat je kan...hihi
Bila dah bau wongi, masukkan ayam.
Pastu masukkan bahan-bahan lain lagi di atas. Masuk je semua skali.
Bila ayam pun dah masak sket, masukkan air. Kalau korang rendam dulu cendawan, masukkan air rendaman cendawan tu je pastu tambah la lagi air kalau nak kuah banyak lagi. Masukkan kicap pekat & kiub pati ayam ke dalam kuah dan renihkan sampai cendawan lembut. Perasakan dengan garam ikut tekak masing-masing ye.
Last sekali, masukkan tepung jagung untuk pekatkan kuah. Tapi larutkan dulu tepung dalam air ye untuk elakkan dari berketul. Banyak mana tepung tu ikut tekak gak, kalau nak pekat cam sizzling tu...lebihkan. Kalau nak cam sup-sup sket...tak yah letak banyak sangat. So ikut kesesuaian la ye...
Jadi...tu jela cara nya...dah siap & boleh dimakan seisi keluarga. Cepat je kan?? Hehe kalau korang ada hotplate tu..bleyla tambah telur & sayur...haaa memang terbaiklah!
Selamat mencuba!
![]() |
Tadaaa....ni la hasilnya. Yang ni saya makan dengan yee mee...memang terbaik!! |
P/s: Glemer resepi mee cendawan kak Mahera kita ni hihi
xoxo,
Najah Salwa
Comments
Post a Comment