Homemade bakso..

Assalamualaikum...

Aritu bila dpt food processor, bkn main bersemangat lg nk guna kn...so smlm berjaya gk guna haha bukan main lg dok gugel apa la yg nk msk guna food processor ni, skali teringat nk buat bakso...

So apa lagi...dh puas cr resepi bakso, pg smlm lps hantar alya gi school trus singgah kedai beli bahan-bahan utk bakso hahaha

Neves gk la sbnrnya nk guna sbb x pernah kn hehe dgn bibik skali jd excited tgk sy dok blend daging & kobis..pstu abis sme mnde nk try..bawang, carrot ahaha xde keje kn..

Tudia...daging & garlic yang dh ready untuk di blend

Haaa.....in action, working like a champ!

Ni sesi testing memotong...kobis tak sempat nk snap sebab bibik dah amik masuk bekas...bawang jela yang tinggal...pasni semangat la nak buat bawang goreng coz dah tak payah nangis lagi dah potong bawang nipis-nipis untuk bawang goreng ni

Resepi bakso tu sy amik dr sini tp ada gk la ubah suai based on feedback dr bibik-bibik ni haa haha ni dia resepinya...

Bahan-bahan:

1 kg daging sapi giling (sy guna daging biasa and blend guna food processor baru tu hahaha)
1 ons tepung kanji (sy letak 1 sudu tepung jagung pastu tepung gandum, tepung gandum tu bibik yg masukkan...xsure banyak mana ahahhaa ada la kot dalam secawan)
6 siung bawang putih
1 senduk makan garam
1/2 sendok teh merica bubuk (sy tak letak)
Penyedap rasa secukupnya (sy letak cukup rasa maggi tu ngn kiub daging maggi tu sket)
Daun sup; potong halus

Cara Membuat Bakso:

Haluskan bawang putih, silahkan tumbuk atau blender.
Campur bawang putih yang sudah dihaluskan ke dalam adonan daging sapi giling, merica, garam, penyedap rasa, sekaligus tepung kanji.
Aduk dan uleni adonan tersebut hingga merata kurang lebih 10 menit
Setelah adonan tercampur rata selanjutnya bentuklah menjadi bulatan-bulatan dengan menggunakan tangan sesuai dengan ukuran yang anda inginkan, usahakan agar ukurannya tidak terlalu besar supaya bisa matang secara lebih merata dan cepat. Nah disini saya yakin anda bisa untuk membuat bulatan bakso.
Masukkan bulatan bakso yang anda buat ke dalam air panas, kemudian rebuslah ke dalam air yang mendidih hingga matang. Tanda bakso yang telah matang adalah mengapung di permukaan air yang mendidih. Proses perebusan biasanya memakan waktu 10-15 menit.
Angkat bakso yang telah matang dan tiriskan dalam suhu ruangan.

Bahan membuat kuah bakso:

Tulang sapi
Air

Bumbu kuah bakso:

Bawang putih 5 siung, goreng dan haluskan
Bawang merah 4 siung, goreng dan haluskan
Bawang goreng 1/2 sdm, haluskan
gula 2 sdt
garam 1 sdm
lada 1/2 sdt
daun bawang 4 batang, ambil bagian putihnya, iris halus
kaldu sapi instan, 2 sdt

Cara Membuat Kuah Bakso:

Rebus air bersama tulang dan semua bumbunya sampai mendidih dan tulangnya menjadi matang.

Jika sudah matang, kecilkan apinya dan selanjutnya anda sudah bisa menyajikan bakso bersama kuahnya.

Bila dh siap msk..I pn soh la bibik rasa & dua-dua org acknowledged yg rasanya sma cm di Indonesia...ahahaha hebat..hebat..sengih sampai ke telinga la mak....

Tadaaaa......ni lah bakso ku...according to bibik, my bakso x brapa bulat sebab kurang tepung & patut kena guna tepung ubi, baru la dia jd cam kenyal sket...ntah la, I pn xreti sgt..men blasah je ahahaha

Oklah...kita zoom sket ahaha nmpk x yg hijau-hijau tu? Tu la daun sup yg xbrapa halus ku potong tu *peace* =)

So sapa yang nk try..sila la..memang yummy compared dgn beli kt kedai sbb byk daging, tambah plk sebab buat sendiri kan....tu yang bertambah sedap tuh hahaha selamat mencuba! ♥♥

xoxox,
Najah
019.676.8776

Comments

Popular posts from this blog

[Review] Skincare by Skindom

Ciri-ciri, Bentuk Dan Warna Najis Yang Ideal

Gulai Siam Ayam & Rebung