5 Makanan Terbaik Untuk Kesihatan Anda Dan Ibu Bapa Anda
Assalamualaikum...
Mari sama-sama kita lihat apakah makanan terbaik untuk kesihatan kita seisi keluarga. Di bawah ini saya ingin berkongsi 5 jenis makanan terbaik untuk keluarga kita beserta dengan penerangan mengenai keperluannya.
1. Sayuran Hijau Berdaun
Kenapa diperlukan: Untuk kesihatan Mata.
Orang-orang tua sangat mudah diserang penyakit Katarak. Mengikut kajian, lebih kurang 60% daripada warga tua yang berumur 60 tahun ke atas akan mula mengalami masalah Katarak sama ada sedikit ataupun banyak. Sayuran hijau berdaun mengandungi Lutein (sejenis bahan antioksidan) yang mampu melindungi proses oksidan di dalam mata yang menyebabkan selaput di dalam mata. Selain Katarak, Lutein juga mampu melindungi masalah penglihatan lain seperti Macular Degeneration
2. Oat
Kenapa diperlukan: Untuk merendahkan tekanan darah
Tekanan darah tinggi yang biasa dihidapi oleh warga emas sangat berisiko untuk memberikan serangan jantung dan strok. Makanan yg tinggi dengan serat seperti oat dan roti tinggi serat dapat membantu mengurangkan kadar kolestrol dan merendahkan tekanan darah. Kebaikan makanan bijirin yg tinggi serat seperti oat ini akan membantu penyerapan gula di dalam darah secara terkawal dan membekalkan tenaga berterusan dan mampu mengawal Diabetes Jenis 2. Satu kajian dari Universiti di US mendapati bahawa, memakan oat sebanyk 6 kali sehari dapat mengurangkan tekanan darah.
3. Beras Perang
Kenapa diperlukan: Untuk Tenaga
Beras perang adalah sejenis "whole grains" yang bermaksud, bahagian luarnya masih tidak dibuang untuk mendedahkan bahagian dalamnya yang putih. Secawan beras perang memberikan 90% unsur manganese iaitu sejenis mineral yang digunakan untuk menukar protein dan karbohidrat kepada tenaga. Beras perang juga mengandungi 90% kandungan Fiber dan zat besi berbanding beras putih biasa. Kandungan Vitamin B adalah 70-90%. Makanan yg tinggi dengan fiber akan memberikan rasa kenyang dengan lebih lama. Wanita yang mengambil makanan yang mengandungi banyak fiber akan lebih kurang risiko dalam 49% untuk gemuk berbanding wanita yang makan beras atau roti putih.
4. Ikan
Kenapa diperlukan: Untuk kesihatan sendi
Ikan merupakan makanan yang sangat kaya dengan Omega-3, asid lemak perlu untuk badan kita yang sangat berguna untuk kesihatan sendi. Asid lemak ini mampu menukar enzim yang merosakkan rawan menyebabkan kesakitan dibahagian sendi. Maka, amalkan memakan ikan seperti mackarel, salmon, tuna dan sardin sekurang-kurangnya 2 kali seminggu untuk mendapatkan Omge-3 yang lebih kerana ikan-ikan yang berminyak atau berlemak mengandungi lebih banyak kandungan omega-3 nya.
5. Telur
Kenapa diperlukan : Untuk jantung yang lebih sihat
Ramai yang mengatakan telur tidak bagus untuk jantung, tetapi kajian dari Harvard School of Public Health di US telah menemui tiada kaitan yang significant antara telur dan penyakit jantung. Satu kajian juga yang disiarkan dalam Biological and Pharmaceutical Bulletin teleh menjumpai bahawa protein di dalam kuning telur dapat memperlahankan proses pembekuan darah di saluran jantung yang dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Telur juga mengandungi kandungan lutein yg dapat memelihara penglihatan yg baik
sebaiknya amalkan memakan telur ayam kampung kerana ianya fresh dan organik dan kandungan zat yg tggi.
NOTE : Whole grain merupakan bahan makanan yang tergolong biji-bijian (serelia), namun setelah diproses masih mengandung bran (dedak), endosperm (lembaga), dan germ (embrio) secara proporsional. Contoh bahan makanan yang tergolong biji-bijian antara lain padi, gandum dan jagung. Sedangkan contoh whole grain yang berasal dari padi adalah beras merah, kerana masih mengandungi ketiga-tiga bahagian yang disebutkan di atas. Nasi putih (white rice) tidak termasuk whole grain karena ada beberapa bahagian yang hilang pada saat penggilingan, iaitu berketul dan dedaknya.
Sumber:
http://rashidahjuhari.blogspot.com/2012/07/top-5-foods-for-your-parents-and.html
Mari sama-sama kita lihat apakah makanan terbaik untuk kesihatan kita seisi keluarga. Di bawah ini saya ingin berkongsi 5 jenis makanan terbaik untuk keluarga kita beserta dengan penerangan mengenai keperluannya.
1. Sayuran Hijau Berdaun
Kenapa diperlukan: Untuk kesihatan Mata.
Orang-orang tua sangat mudah diserang penyakit Katarak. Mengikut kajian, lebih kurang 60% daripada warga tua yang berumur 60 tahun ke atas akan mula mengalami masalah Katarak sama ada sedikit ataupun banyak. Sayuran hijau berdaun mengandungi Lutein (sejenis bahan antioksidan) yang mampu melindungi proses oksidan di dalam mata yang menyebabkan selaput di dalam mata. Selain Katarak, Lutein juga mampu melindungi masalah penglihatan lain seperti Macular Degeneration
2. Oat
Kenapa diperlukan: Untuk merendahkan tekanan darah
Tekanan darah tinggi yang biasa dihidapi oleh warga emas sangat berisiko untuk memberikan serangan jantung dan strok. Makanan yg tinggi dengan serat seperti oat dan roti tinggi serat dapat membantu mengurangkan kadar kolestrol dan merendahkan tekanan darah. Kebaikan makanan bijirin yg tinggi serat seperti oat ini akan membantu penyerapan gula di dalam darah secara terkawal dan membekalkan tenaga berterusan dan mampu mengawal Diabetes Jenis 2. Satu kajian dari Universiti di US mendapati bahawa, memakan oat sebanyk 6 kali sehari dapat mengurangkan tekanan darah.
3. Beras Perang
Kenapa diperlukan: Untuk Tenaga
Beras perang adalah sejenis "whole grains" yang bermaksud, bahagian luarnya masih tidak dibuang untuk mendedahkan bahagian dalamnya yang putih. Secawan beras perang memberikan 90% unsur manganese iaitu sejenis mineral yang digunakan untuk menukar protein dan karbohidrat kepada tenaga. Beras perang juga mengandungi 90% kandungan Fiber dan zat besi berbanding beras putih biasa. Kandungan Vitamin B adalah 70-90%. Makanan yg tinggi dengan fiber akan memberikan rasa kenyang dengan lebih lama. Wanita yang mengambil makanan yang mengandungi banyak fiber akan lebih kurang risiko dalam 49% untuk gemuk berbanding wanita yang makan beras atau roti putih.
4. Ikan
Kenapa diperlukan: Untuk kesihatan sendi
Ikan merupakan makanan yang sangat kaya dengan Omega-3, asid lemak perlu untuk badan kita yang sangat berguna untuk kesihatan sendi. Asid lemak ini mampu menukar enzim yang merosakkan rawan menyebabkan kesakitan dibahagian sendi. Maka, amalkan memakan ikan seperti mackarel, salmon, tuna dan sardin sekurang-kurangnya 2 kali seminggu untuk mendapatkan Omge-3 yang lebih kerana ikan-ikan yang berminyak atau berlemak mengandungi lebih banyak kandungan omega-3 nya.
5. Telur
Kenapa diperlukan : Untuk jantung yang lebih sihat
Ramai yang mengatakan telur tidak bagus untuk jantung, tetapi kajian dari Harvard School of Public Health di US telah menemui tiada kaitan yang significant antara telur dan penyakit jantung. Satu kajian juga yang disiarkan dalam Biological and Pharmaceutical Bulletin teleh menjumpai bahawa protein di dalam kuning telur dapat memperlahankan proses pembekuan darah di saluran jantung yang dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Telur juga mengandungi kandungan lutein yg dapat memelihara penglihatan yg baik
sebaiknya amalkan memakan telur ayam kampung kerana ianya fresh dan organik dan kandungan zat yg tggi.
NOTE : Whole grain merupakan bahan makanan yang tergolong biji-bijian (serelia), namun setelah diproses masih mengandung bran (dedak), endosperm (lembaga), dan germ (embrio) secara proporsional. Contoh bahan makanan yang tergolong biji-bijian antara lain padi, gandum dan jagung. Sedangkan contoh whole grain yang berasal dari padi adalah beras merah, kerana masih mengandungi ketiga-tiga bahagian yang disebutkan di atas. Nasi putih (white rice) tidak termasuk whole grain karena ada beberapa bahagian yang hilang pada saat penggilingan, iaitu berketul dan dedaknya.
Sumber:
http://rashidahjuhari.blogspot.com/2012/07/top-5-foods-for-your-parents-and.html
xoxo,
Najah
Shaklee Independent Distributor [ID: 893828]
najahsalwa@gmail.com
SMS/Whatsapp: 019.676.8776
Comments
Post a Comment